Start your project

NUTRIVALUEBranding & Corporate Identity

Corporate Branding
NUTRIVALUE / VALENTINA DERMITZAKI
2016
THE PROJECT
Σχεδιασμός ταυτότητας & λογοτύπου φυσικού προσώπου

Η γραφιστική απόδοση μίας λέξης απαιτεί προσπάθεια. Η απόδοση μιας φράσης ανεβάζει τον πήχη της δυσκολίας. Όταν δε μια φράση αποτελείται από λέξεις, οι οποίες δεν αντιπροσωπεύουν ένα χειροπιαστό αντικέιμενο ή μία χαρακτηριστική δραστηριότητα, αλλά σύνθετες έννοιες, με πολλές χρήσεις, τότε το project αποτελέι πρόκληση.

Η φράση/όνομα NUTRI VALUE μας αφηγείται μία ιστορία. Περιγράφει σε δύο λέξεις την αξία της σωστής διατροφής, την επιστήμη πίσω από αυτήν αξία, έναν ολόκληρο τρόπο σκέψης και την ψυχολογία που επηρεάζεται από αυτόν. Για να παρουσιαστεί οπτικά με απλό τρόπο αυτό το μήνυμα, χρειάζονται τουλάχιστον δύο πράγματα:

1. Μία γραμματοσειρά που σε βοηθάει να “παίξεις” με το παιχνίδι της ομοιομορφίας και της αντανάκλασης, ώστε να αποτυπώσεις την έννοια της αρτιότητας.

2. Ένα έξυπνο “γραφικό λογοπαίγνιο” το οποίο δίνει μία χαρούμενη νότα ισορροπώντας την σοβαρότητα και ταυτόχρονα περνώντας το μήνυμα.

THE FONT
Η επιλογή της κατάλληλης γραμματοσειράς.

Η φράση NUTRI VALUE αποτελείται από δέκα χαρακτήρες. Το γενονός ότι δύο εξ αυτών έχουν αντικατασταθεί από ένα καρότο, μεγαλώνει τον χώρο που καταλαμβάνει το canvas size του λογοτύπου. Αυτό αυξάνει τις περιπτώσεις στις οποίες το λογότυπο θα χρειάζεται να παρουσιάζεται σε μικρή διάσταση.

Για την καλύτερη παρουσίαση του, ο προσανατολισμός στην επιλογή της γραμματοσειράς κινήθηκε προς “παχιές γραμματοσειρές” οι οποίες όμως να χαρακτηρίζονται από ένα narrow χαρακτήρα ώστε να διατηρηθούν οι ισορροπίες.

Η PF Fusion Sans Pro είχε τα περισσότερα από αυτά τα χαρακτηριστικά. Μελανό σήμείο η απόδοση του κεφαλαίου “Α”, το οποίο χρειάστηκε να προσαρμοστεί για λόγους ομοιομορφίας.

Η επιλογή της συγκεκριμένης γραμματοσειράς επέτρεψε να δημιουργηθεί ένα παιχνίδι αντανακλάσεων σε οριζόντιο ορίζοντα, μεταξύ των γραμμάτων των δύο λέξεων, γεγονός που αυξάνει το ειδικό βάρος του εικαστικού και κατ’ επέκταση δίνει κύρος σε ένα brand.

THE CARROT
Η δημιουργία του ``πρωταγωνιστή``.

Τι περνάει πρώτο από μυαλό σας μόλις ακούτε σωστή διατροφή; υγιεινός τρόπος διατροφής; δίαιτα; διατροφολόγος; Σπανάκι; Μπρόκολο; Νερόβραστο κοτόπουλο; Ότι και αν περνάει, είναι σίγουρα κάτι φαγώσιμο το οποίο συνήθως δεν είναι το αγαπημένο σας, ούτε συνδιάζεται με τα ωραιότερα συνασθήματα πάντα. Δεν μας κάνει για πρωταγωνιστής.

Τι περνάει δεύτερο από το μυαλό σας, προσθέτωντας ως συνιστώσες την χαρά, όμορφα χρώματα και νοστιμιά; Το καρότο έχει όμορφα, ζωντανά, έντονα χρώματα! Αδιαμφισβήτητα είναι υγιεινό, και παράλληλα στο υποσυνείδητό μας το συνδέουμε με την κατάλληλη διατροφή. Δεν είναι όμως απεχθές, ούτε μας δημιουργεί το αναγουλιαστικό συναίσθημα που αφήνει για παράδειγμα το κουνουπίδι. Άλωστε το καρότο είναι το σνακ του Bugs Bunny (κάτι ξέρουν στην WB). Ταυτόχρονα το καρότο είναι εύκολα αναγνωρίσιμο.

Πως όμως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα “φαγωμένο” σύμβολο και να του δώσουμε χαρακτήρα, να το κάνουμε brand, και να διαφοροποιηθεί από όλα τα καρότα που υπήρξαν, υπάρχουν και θα υπάρξουν στο μέλλον;

Το γυρνάμε ανάποδα… και όχι μόνο…

COLOR PALETTE
Η επιλογή των κατάλληλων χρωμάτων.

Η επιλογή των χρωμάτων. Πάντοτε αποτελεί μία πρόκληση. Ποια χρώματα και γιατί;

Η πρώτη σκέψη ένας συνδιασμός πράσινου και πορτοκαλί, κυρίως όγω του καρότου. Κατ’ επέκταστη μία δεύτερη απόχρωση του πράσινου, ίσως λίγο πιο σκούρη, θα επέτρεπε τη χρήση του πράσινου πάνω σε πράσινο, και έδινε ισορροπία στη ζωντάνια και την χαροπότητα του πρώτου συνδιασμού.

Τέλος οι προσθήκες του μπλε και του γκρι σε χρωματισμούς συγγενικής παλέττας μπορούν να προσφέρουν την κατάλληλη απόχρωση ώστε να αποτυπωθεί το λογότυπο στην λευκή του έκδοση.

Oxley:

Πράσινο μεγαλοπρεπές, δίνει νότα natural και eco.

Glaucous:

Navy Blue που προσδίδει σοβαρότητα και κύρος.

Deep Carrot Orange:

Έντονο, δυναμικό, και χαρούμενο. Δίνει ισορροπία.

Bright Gray:

Είναι ουδέτερο και διαχρονικό.

THE MOODS
Οι τέσσερις δραστηριότητες ενός καρότου

Μία εταιρική ταυτότητα έχει επιτυχία όταν γίνεται έυκολα αναγνωρίσιμη. Για τον λόγο αυτό το καρότο βρίσκεται σε κάθε λογότυπάκι των moods, ως συνδετικός κρίκος του NutriValue και των moods. Ο πρωταγωνιστής είναι ο ίδιος. Η παλέττα είναι η ίδια. Το μοτίβο παραμένει.

Η γραφιστική προσέγγιση των moods στοχεύει στο να αποτυπώσει στο υποσυνείδητο του παραλλήπτη πως όλες οι δραστηριότητες είναι υπό την αιγίδα της μαμάς NutriValue.